Виступ експромтом

Щоб виступати експромтом, потрібно навчитись думати під час виступу.

Експромт – це промова без підготовки.
Тобто, нам потрібно вміти на ходу створювати промову в своїй голові і одразу ж її озвучувати.
Думати, складати, згадувати, комбінувати старі ідей та нові думки.

Щоб добре думати – корисно прибрати з голови все зайве. Так?

Всі зайві думки про те, як ми виглядаємо, що про нас подумають, різні переживання,  страхи, причини та виправдання.

Саме тому, щоб не боятися – потрібно навчити себе дивитись в зал автоматично, з першої секунди виступу, дивитись, щоб контролювати аудиторію особисто.

Візуальний контакт – перша важлива умова виступу експромтом.

А щоб не думати: “Потрібен зоровий контакт!.. потрібен зоровий контакт!.. потрібен зоровий контакт…”, корисно його налагодити одразу ж, налагодити і не втрачати. Та більше про це думати не потрібно.

Коли Ви будете дивитись на публіку, то будете легко бачити і відчувати настрій та стан людей вашої аудиторії. Ви бачите, що все йде добре, Вас визнають і приймають, можна спокійно, саме спокійно, виступати.

Наступна головна умова виступу експромтом – це паузи.

Паузи, як Ви вже помітили, допомагають краще думати. Допомагають підбирати більш вдалі слова.

Промова обов’язково повинна початись паузою та паузою завершитись.

Ще важливо – це неквапливо мова. Тобто, поряд з паузами, і слова повинні вимовлятись злегка протяжно. Це забезпечить Вас достатнім часом для придумування хорошої промови.

Під час експромту корисно говорити не більше 60 слів на хвилину.

Паузи не будуть виглядати тривалими, якщо Ви будете використовувати жести.

Жести, як Ви пам’ятаєте, допомагають залучати та утримувати увагу аудиторії. Є у жестів ще одна функція – жести допомагають заповнювати паузу в промові. В той момент, коли ми мовчимо – жести дають зрозуміти, що промова ще не закінчена.

Авжеж, пауза триває не довго, кілька секунд. Але все ж це небезпечний проміжок часу, коли оратора можуть перебити, коротка мить часу, коли може бути втрачена увага до промови. А залучені жести допомагають непомітно заповнити паузу, створити ілюзію безперервної промови.

В цей час добре використовувати плавні та повільні жести.

Наступною корисною умовою промови експромтом є Ваші рухи по залу.

Переміщення є найкращим способом зняти зайві хвилювання, вгамувати можливе тремтіння. Оратор, що постійно рухається, краще сканує публіку, тому що бачить аудиторію з різних точок залу. Такого оратора не тільки уважно слухають, але і уважно роздивляються, звичайно ж несвідомо.

Рухаючись, ми теж привертаємо та утримуємо увагу публіки, і в цей момент жести можна зменшити або виключити зовсім.

Переміщення, так само як і жести, добре заповнюють паузи, роблять непомітними навіть дуже великі паузи.

Ще важливим фактором успішного виступу експромтом є стан природності, невимушеності, відсутності масок.

Будь-яке “прикидання”, навіть дуже корисне, в кращому випадку, забере чистину мозкової діяльності, в гіршому – заблокує взагалі свідомо-пізнавальний інтерфейс.

Корисно бути чесним та відкритим – люди це відчувають, довіра між вами збільшується, а це сприятливе підґрунтя для будь-якого виступу. Але не треба ни в чому вибачатись, виправдовуватись, цього робити не рекомендують ні при «експромті» ні при іншій будь-якій промові. Також не треба попереджувати людей, що зараз буде експромт, що Ви не готувались, что зараз щось придумаєте. Цього також не слід робити. Оратор, що вибачається, дає зрозуміти публіці, що виступ поганий, не вартий уваги.

Уявіть, що кухар Вам каже, вибачте, лук підгорів, картопля підгнила, бульйон, за дуже поважною причиною, пересолений; що він не винен, що вибачте… І що Вам обов’язково це запхають у рота, а якщо відмовитесь – то надягнуть на голову. Яке Ваше відношення до такої кухні?
Так само і з промовою: «Вибачте, я не підготовлений, я не винен, але слухати Вам доведеться…»

Отож, перераховані основні умови створення промови експромтом. Але головним фактором створення експромту все ж є досвід та кваліфікація!!! Кваліфікація у Вас з’являється в процесі навчання на цьому курсі, а от досвід – набувати Вам!

Підведемо підсумки та підсумуємо, що допомагає виступати експромтом:

  1. Візуальний контакт з аудиторією.
  2. Паузи.
  3. Спокійний темп мовлення.
  4. Жести та переміщення.
  5. Стан природності.

Ці п’ять пунктів не догма, це лише супутні умови успішної промови експромтом. Вам залишається зробити головну роботу – думати і говорити. Ці техніки не замінять Вас, як оратора, к мислителя, як освічену людину, але ці техніки допоможуть проявити себе в повній мірі.

Виступати експромтом не важко, особливо, якщо тема легка. Якщо тема складна, нова, вимагає не тільки винахідливості, але і спеціальних знань, то краще не покладатися на експромт, а покладатись на грамотну підготовку.

Якщо ви хочете навчитися виступати експромтом – ми вам допоможемо.

 

/ Виступ експромтом / Експромт – це промова без підготовки / промова експромтом / що допомагає виступати експромтом /експромтом це як / Як навчитися виступати експромтом /